Investigarea conflictelor

Toate conflictele dintre deținuți ar trebui investigate în mod corespunzător. Ar trebui să anunțați imediat personalul penitenciar sau administrația dacă apare un conflict. Personalul sau administrația penitenciarului trebuie să reacționeze la plângerea dumneavoastră, să investigheze situația și să prevină situații similare pe viitor. 

Obligația de a investiga

Investigația trebuie efectuată în mod amănunțit, independent și eficient. Cu cât rezultatele conflictului sunt mai severe, cu atât investigația trebuie să fie mai detaliată. Dacă un alt deținut a comis o infracțiune împotriva dumneavoastră în timpul conflictului, procurorul sau, într-un număr mai mic de cazuri, polițistul ar trebui să înceapă o investigație penală. Într-un astfel de caz, probele ar trebui colectate și deciziile luate în conformitate cu regulile stabilite în Codul de Procedură Penală

exemplu O insultă verbală ar trebui investigată, dar o investigație scurtă ar fi suficientă. Cu toate acestea, dacă cineva este înjunghiat în timpul unei lupte, anchetatorul trebuie să inițieze acțiunea penală, să adune probe, să interogheze martorii etc. 

Dacă un angajat al sistemului penitenciar a folosit forța nejustificată împotriva dumneavoastră, investigația ar trebui să fie efectuată de către procuror (în cele mai grave cazuri de către un procuror din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale).

Cerințele față de investigație

Investigația trebuie să fie eficientă. Aceasta înseamnă că:

  • investigația trebuie începută prompt (cât mai curând posibil după conflict)
  • trebuie colectate toate dovezile disponibile (declarațiile martorilor oculari, constatări medicale etc.)
  • investigația trebuie să fie independentă – persoana care efectuează ancheta nu trebuie să aibă legătură cu vreuna dintre părțile implicate
  • la sfârșitul investigației, toate părțile aflate în conflict trebuie identificate și, dacă este necesar, pedepsite

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Interzicerea tratamentului inuman sau degradant

O investigație ineficientă ar putea duce la încălcarea obligației statului de a preveni tratamentul inuman sau degradant față de dumneavoastră.

Dreptul la viață

O investigare ineficientă a unui caz de moarte violentă sau din cauză necunoscută în penitenciar poate încălca dreptul la viață

Cum să depuneți plângere

Dacă credeți că drepturile dumneavoastră au fost încălcate, ar trebui să faceți plângere la Administrația Națională a Penitenciarelor. În cazul în care procedurile penale sunt deschise (sau nu sunt deschise, când ar fi trebuit să fie) - ar trebui să vă plângeți la procuror. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023