Gardienii penitenciarului pot folosi forța fizică împotriva dumneavoastră numai dacă acest lucru este permis de lege și este strict necesar în situația concretă. În Moldova, autorizarea și condițiile de utilizare a forței sunt descrise în Codul de Executare, Legea cu privire la sistemul administrației penitenciare, Legea privind modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale și a armelor de foc și în Statutul executării pedepsei de către condamnați

Temeiurile

Forța poate fi folosită împotriva dumneavoastră ca măsură de securitate pentru a vă asigura siguranța dumneavoastră și a celorlalți și pentru a preveni dezordinile. În general, orice utilizare a forței care nu este strict necesară va fi considerată o încălcare a interdicției tratamentului inuman. Chiar și utilizarea forței fizice ușoare poate încălca drepturile omului dacă încalcă demnitatea umană a unei persoane.

Condițiile

Există anumite reguli care trebuie evaluate în orice moment și la orice etapă când personalul penitenciar folosește forța fizică. Acestea sunt:

  • Dacă a existat vreun pericol care impunea folosirea forței?
  • Dacă au existat alte mijloace, mai puțin coercitive, pentru a garanta siguranța și ordinea?
  • Dacă forța folosită (inclusiv ca mărime, cantitate) a fost adecvată pentru situație și persoana implicată?
  • Dacă forța a fost folosită doar atât timp cât a fost necesară? 

important Folosirea sau amenințarea cu folosirea forței sau a armelor de foc nu trebuie să fie folosită ca pedeapsă sau metodă de constrângere.

Procedurile și garanțiile

Legislația moldovenească prevede reguli stricte pentru folosirea forței și a armelor de foc. Folosirea forței împotriva femeilor, minorilor sau persoanelor cu handicap, este permisă numai în situații excepționale când pun în pericol alte persoane sau opun rezistență periculoasă pentru viața și sănătatea oamenilor. 

Avertizarea și somarea

Trebuie să existe întotdeauna avertismente (somații) înainte de a fi folosită o armă de foc, cu excepția cazului în care acest lucru nu este posibil în mod rezonabil în situația particulară. Legea privind modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale și a armelor de foc enumeră situațiile în care arma de foc poate fi folosită fără avertisment (somație). 

Prudența

Ofițerul care folosește arma de foc trebuie să se asigure că utilizarea acesteia nu va pune în pericol alte persoane. 

Raportarea

În conformitate cu legislația moldovenească, de fiecare dată când personalul penitenciar folosește forța împotriva dumneavoastră, acest fapt trebuie documentat și raportat imediat șefului penitenciarului și Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar în cazul folosirii armelor de foc va fi informat procurorul. 

Examinarea medicală

Dacă împotriva dumneavoastră a fost folosită forța fizică, trebuie să fiți examinat de un medic și să primiți îngrijirea medicală necesară cât mai curând posibil. 

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Interzicerea tratamentului inuman sau degradant

Dacă împotriva dumneavoastră, este folosită forța contrar acestor reguli, aceasta poate duce la încălcarea interdicției tratamentelor inumane sau degradante. Cu toate acestea, pentru a echivala cu un tratament inuman sau degradant, efectul pe care folosirea forței îl lasă asupra sănătății dumneavoastră fizice sau mintale trebuie să fie suficient de sever. 

exemplu Dacă sunteți împins ușor pentru că refuzați să vă mutați în altă locație, cel mai probabil astfel nu vi se vor încălca drepturile. Cu toate acestea, dacă sunteți puternic lovit și amenințat cu o armă de foc pentru a vă muta într-o altă locație, drepturile dumneavoastră vor fi cel mai probabil încălcate.

Citiți mai multe despre cum să evaluați dacă drepturile dumneavoastră au fost încălcate. 

Dreptul la viață

În cazul în care un deținut a murit ca urmare a utilizării necorespunzătoare a forței, cel mai probabil va fi o încălcare a dreptului său la viață. Citiți mai multe despre cum să evaluați dacă dreptul la viață a fost încălcat. 

Cum să depuneți plângere

Dacă credeți că drepturile dumneavoastră au fost încălcate, ar trebui să vă plângeți judecătorului de instrucție, șefului penitenciarului, Administrației Naționale a Penitenciarelor sau procurorului. Dacă credeți că ofițerul penitenciarului a comis o infracțiune împotriva dumneavoastră, ar trebui să vă plângeți la procuror. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023