Cătușele și alte metode de constrângere pot fi folosite împotriva dumneavoastră numai dacă sunt necesare pentru a garanta siguranța altor persoane sau a dumneavoastră și a ordinii în penitenciar. 

Personalul penitenciar poate utiliza numai măsurile care sunt expres permise de lege și în condițiile prevăzute de lege. În Moldova, aceste condiții se regăsesc în Codul de Executare, Legea cu privire la sistemul administrației penitenciare, Legea privind modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale și a armelor de foc și în Statutul executării pedepsei de către condamnați.

Mijloacele de constrângere interzise

Mijloacele de constrângere degradante sau inutil de dureroase, cum ar fi lanțurile grele, nu trebuie niciodată folosite. Constrângerea fizică niciodată nu poate fi folosită ca mijloc de pedeapsă.

Condițiile

Există anumite reguli care trebuie luate în considerare atunci când personalul penitenciar folosește vreun mijloc de constrângere fizică. Acestea sunt:

  • Dacă există vreun pericol care impune utilizarea unor măsuri speciale de securitate?
  • Dacă există alte mijloace, mai puțin coercitive pentru a garanta siguranța și ordinea?
  • Dacă metoda de constrângere sau altă măsură de securitate este adecvată pentru situație și persoana implicată?
  • Dacă măsura a fost utilizată doar atât timp cât a fost necesar? 

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Interzicerea tratamentului inuman sau degradant

Dacă împotriva dumneavoastră sunt folosite măsuri speciale de securitate sau de constrângere contrar acestor reguli, aceasta poate duce la încălcarea dreptului dumneavoastră de a nu fi tratat într-un mod inuman ori degradant sau în cele mai grave cazuri, chiar tortură. Cu toate acestea, pentru a vă fi încălcate drepturile, efectul pe care aceste măsuri îl lasă asupra stării dumneavoastră fizice sau psihice trebuie să atingă un anumit nivel de severitate. 

exemplu Dacă ați fost încătușat timp de 20 de minute cu o anumită ocazie în timp ce vă deplasați în altă locație din închisoare, cel mai probabil acest lucru nu vă va încălca drepturile omului. Cu toate acestea, dacă vi se cere sistematic să purtați cătușe în interiorul penitenciarului de fiecare dată când părăsiți celula, cel mai probabil acest lucru vă va încălca drepturile.

Citiți mai multe despre cum să evaluați dacă drepturile dumneavoastră au fost încălcate. 

Cum să depuneți plângere

Dacă credeți că drepturile dumneavoastră au fost încălcate, trebuie să faceți plângere la judecătorul de instrucție, la șeful penitenciarului sau la Administrația Națională a Penitenciarelor. Dacă credeți că personalul penitenciar a comis o infracțiune împotriva dumneavoastră, ar trebui să vă plângeți la procuror. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023