Procedura mecanismului compensatoriu

Dacă condițiile dumneavoastră materiale de detenție au atins nivelul unui tratament inuman sau degradant, puteți cere remedierea violării și prejudiciului cauzate.

Procedura

Dacă considerați că condițiile materiale ale detenției vă încalcă drepturile în măsura în care această încălcare reprezintă o violare a dreptului de a nu fi supus torturii sau tratamentelor inumane ori degradante, trebuie să vă plângeți judecătorului de instrucție conform procedurii prevăzute la articolul 473² din Codul de Procedură Penală, cunoscută și ca așa-numitul „mecanism compensatoriu”. Citiți mai multe despre criteriile de evaluare pentru a determina dacă condițiile de detenție pot fi considerate tratament inuman sau degradant. Această plângere ar trebui să fie depusă de dumneavoastră, personal sau prin avocat, la instanța de judecată în a cărei jurisdicții teritoriale se află penitenciarului în care vă dețineți în calitate de condamnat, sau, după caz, din care ați fost eliberat. Dacă sunteți deținut în arest preventiv, puteți depune această plângere la judecătorul care examinează cauza penală împotriva dumneavoastră. 

Vă rugăm să rețineți că există un termen special de prescripție pentru această acțiune în instanță. Prin urmare, plângerea trebuie depusă în termen de 6 luni de la data la care nu mai sunteți deținut în astfel de condiții și 4 luni de la eliberare.

Plângerea în cadrul mecanismului compensatoriu privind condițiile materiale de detenție care încalcă interdicția tratamentelor inumane sau degradante trebuie să cuprindă:

  • date privind perioada și locul de detenție
  • descrierea detaliată a condițiilor materiale care vă afectează grav drepturile ca deținut
  • solicitarea de a obliga administrația penitenciarului la înlăturarea condițiilor reclamate
  • cererea de remediere a încălcării drepturilor omului prin reducerea pedepsei penale cu detenție sau plata unei despăgubiri în valoare bănească dacă reducerea nu este posibilă
  • dacă este cazul și dacă este posibil, explicațiile, declarațiile altor deținuți, copii ale plângerilor anterioare, adresate administrației penitenciarului sau altor autorități și răspunsurile acestora
  • orice alte probe relevante

Concomitent cu depunerea plângerii, urmează să expediați o copie, cu toate documentele/probele/materialele anexate, la instituția penitenciară relevantă de care vă plângeți.

Administrația penitenciarului înaintează instanței de judecată în scris, în termen de 10 zile, un raport în care răspunde tuturor pretențiilor invocate. O copie a raportului și materialele anexate sunt predate deținutului.

Plângerea dumneavoastră va fi examinată în termen de 3 luni de către judecătorul de instrucție, cu participarea dumneavoastră, a avocatului dumneavoastră și a reprezentantului penitenciarului sau, respectiv, de către judecătorul care examinează cauza penală împotriva dumneavoastră. Sarcina probei privind lipsa încălcării reclamate și/sau a prejudiciului moral revine administrației instituției penitenciare. 

La aprecierea condițiilor de detenție, instanța de judecată va avea în vedere atât probele prezentate de părți, cât și rapoartele instituțiilor naționale și internaționale pentru drepturile omului, precum și va aplica criteriile specifice. 

Constatarea violării drepturilor dumneavoastră nu necesită ca judecătorul să constate vinovăția administrației penitenciare sau a personalului acesteia.

Recursul

Încheierea judecătorească este executorie imediat, însă poate fi atacată la Curtea de Apel competentă, în termen de 10 zile de la pronunțare. Procedura de contestare cu recurs urmează a fi indicată în încheiere. 

Tipurile de remedii

Rețineți că există 4 tipuri de remedii de care puteți beneficia în cadrul mecanismului compensatoriu. Atunci când instanța de judecată reține încălcarea dreptului dumneavoastră de a nu fi supus unui tratament inuman sau degradant în ceea ce privește condițiile de detenție, aceasta poate fi remediată prin:

  • obligarea administrației instituției penitenciare să înlăture condițiile precare de detenție în termen de până la 15 zile
  • reducerea pedepsei închisorii cu un termen de la 1 până la 2 zile pentru fiecare 10 zile de detenție în condiții proaste
  • o anumită sumă de bani (până la 2 unități convenționale pentru fiecare zi în condiții proaste) dacă nu este posibilă aplicarea totală sau parțială a reducerii pedepsei
  • liberarea de la executarea pedepsei penale neprivative de libertate în anumite situații

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023