Dreptul de a comunica

În timp ce vă aflați în detenție, ar trebui să puteți menține relațiile cu familia și alte persoane cât mai normal posibil. Aceasta include dreptul dumneavoastră de a-i întâlni în persoană de cel puțin ori de câte ori este necesar pentru a menține o relație cu ei.

În timpul acestor întâlniri, ar trebui să puteți vorbi direct cu membrii familiei, fără a avea un perete de separare între voi. De asemenea, ar trebui să puteți avea un anumit contact fizic (cum ar fi o îmbrățișare sau ținerea de mână) cu membrii familiei, chiar și în timpul întrevederilor de scurtă durată.  

Ce presupune noțiunea de ”familie”?

În conformitate cu legislația moldovenească, membrii familiei dumneavoastră sunt:

  • părinții
  • soțul și soția
  • copiii
  • părinții adoptivi
  • frații și surorile
  • bunicii
  • nepoții
  • mătușile și unchii
  • verișorii

Partenerul cu care nu sunteți necăsătorit, dar cu care ați locuit (concubinaj) sau aveți copii comuni, este, de asemenea, considerat membru al familiei dumneavoastră. 

Frecvența și durata vizitelor

În Moldova există două tipuri de vizite pe care le puteți avea cu membrii familiei și cu alte rude – întrevederi de scurtă durată (până la 4 ore) o dată pe lună și întrevederi de lungă durată (până la 3 zile) o dată pe trimestru. La determinarea duratei întâlnirii specifice, se ia în considerare comportamentul deținutului, frecvența generală și numărul total de vizite ale deținutului respectiv, precum și disponibilitatea încăperilor penitenciarului. 

Unor deținuți li se asigură o frecvență și o durată diferită a întrevederilor în funcție de statutul lor și de nivelul regimului de executare a pedepsei. De exemplu, minorii beneficiază de reguli mai favorabile, în timp ce condamnații pe viață sunt supuși unora mai puțin favorabile. Este posibil să aveți, de asemenea, întrevederi de scurtă durată cu alte persoane decât membrii familiei dumneavoastră. 

Dacă vă aflați în arest preventiv, aveți voie să vă întâlniți cu familia, alte rude sau persoane o dată pe lună, timp de 1-4 ore. Cu toate acestea, în detenție preventivă sunt acordate întrevederi de lungă durată de până la 24 de ore. 

Restricțiile și monitorizarea

Orice restricție (cum ar fi numărul de vizite, durata întrevederilor sau metodele de supraveghere) trebuie să fie atât este permisă de lege, bine fundamentată, precum și limitată în timp. 

Legislația moldovenească permite restricții privind întrevederile în penitenciar, dar numai din motive de securitate sau ca pedeapsă disciplinară. Trebuie emisă o decizie individuală cu privire la o astfel de restricție. Necesitatea restricțiilor ar trebui să fie bine motivată, evaluată individual și specifică cazului dumneavoastră. 

Restricțiile nu ar trebui să fie mai drastice decât este necesar pentru situația dumneavoastră individuală.  

important Administrația închisorii nu vă poate împiedica totalmente în a vă vedea familia. 

Legislația moldovenească permite administrației penitenciare să vă monitorizeze întrevederile de scurtă durată. Conform standardelor privind drepturile omului, acest tip de ingerință este admisibil dacă există îngrijorări legate de securitate, dacă vizitatorul solicită acest lucru sau dacă există alte motive bine întemeiate. Aceste motive trebuie să fie evaluate individual și specifice cazului dumneavoastră. Ar trebui luată o decizie individualizată cu privire la nivelul de monitorizare. 

Administrația penitenciară ar trebui să aleagă cea mai puțin restrictivă metodă de monitorizare care este eficientă în situația dumneavoastră.

exemplu Supravegherea video fără sunet va fi mai puțin restrictivă decât un gardian prezent în sala de întrevederi. 

Ce încălcări ale drepturilor omului ar putea fi?

Dacă întrevederile dumneavoastră sunt restricționate și monitorizate ilegal, și anume, în situații care nu sunt permise de lege, atunci când restricțiile nu sunt necesare sau sunt prea stricte pentru situația dumneavoastră, acest lucru poate duce la încălcarea dreptului dumneavoastră la viață privată și de familie

Dacă șeful penitenciarului v-a refuzat o vizită sau a aplicat metode ilegale de monitorizare, trebuie să vă plângeți judecătorului de instrucție sau directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023