Scrisorile sau convorbirile dumneavoastră telefonice pot fi monitorizate sau înregistrate numai din motive de securitate - această interceptare ar trebui folosită doar ca măsură excepțională și acolo unde circumstanțele dumneavoastră individuale o impun. Există mai multe modalități prin care scrisorile dumneavoastră pot fi supuse cenzurii, începând de la citirea lor până la reținerea lor. Chiar dacă există preocupări legate de securitate, administrația penitenciară trebuie să aleagă forma mai puțin restrictivă de monitorizare (ingerință), care este eficientă pentru situația dumneavoastră. 

Corespondența privilegiată

important Conversațiile sau corespondența scrisă cu avocatul dumneavoastră nu pot fi monitorizate.

Comunicarea dumneavoastră cu instituțiile statului, cu Avocatul Poporului sau cu instanțele de judecată, precum și cu organismele internaționale pentru drepturile omului nu poate fi monitorizată. Citiți mai multe despre corespondența privilegiată.

Legislația moldovenească

Potrivit legislației moldovenești, toate convorbirile telefonice și scrisorile, cu excepția conversațiilor cu avocatul dumneavoastră și cu anumite instituții de stat și internaționale, pot fi monitorizate. Este important a ține cont că o monitorizare realizată nediscriminatoriu (fără alegere pe criterii legate de situația concretă), nu este permisă de drepturile omului. Pentru a justifica monitorizarea corespondenței, administrația penitenciarului trebuie să aibă motive reale și întemeiate pentru a suspecta că careva activități ilegale pot fi în discuție sau planificate în corespondență. O decizie individuală trebuie luată de către administrație în acest caz. 

Cum să depuneți plângere

Dacă corespondența dumneavoastră este monitorizată fără un motiv adecvat, aceasta vă poate încălca libertatea de corespondență și dreptul dumneavoastră la viață privată și de familie.  

Dacă considerați că corespondența dumneavoastră este monitorizată fără nicio evaluare individuală ori un motiv întemeiat sau dacă restricțiile sunt prea severe pentru situația dumneavoastră, ar trebui să depuneți plângere judecătorului de instrucție sau Administrației Naționale a Penitenciarelor. Citiți mai multe despre cum să depuneți plângere.

Dacă procedurile menționate mai sus au eșuat, ulterior veți putea să vă plângeți cu privire la o potențială violare a drepturilor dumneavoastră instituțiilor internaționale privind drepturile omului.

Resurse

Ultima actualizare 20/11/2023