Puteți depune plângerea dumneavoastră în scris.

Formatul

Nu trebuie să completați un formular specific, dar Comitetul încurajează în mod deosebit utilizarea modelului de formular pe care l-a elaborat.

Descărcați modelul formularului de plângere

Limba

Trebuie să depuneți plângerea în una dintre limbile oficiale ale Națiunilor Unite: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă sau spaniolă.

Conținutul

În cererea dumneavoastră trebuie să precizați clar:

  • numele complet, naționalitatea, data nașterii și datele de contact
  • statul care v-a încălcat drepturile
  • ce drepturile ale omului v-au fost încălcate
  • cum au fost încălcate (ce s-a întâmplat, în ordine cronologică, de la început până la sfârșit)
  • când s-a întâmplat
  • ce instituții sau funcționari de stat au fost implicați
  • o descriere detaliată despre unde v-ați plâns despre încălcare (căror instituții sau funcționari v-ați plâns de această situație și care au fost răspunsurile acestora, de la prima plângere până la ultima decizie)
  • cererea trebuie să fie semnată și datată

Cererea dumneavoastră trebuie să fie clară și ușor de înțeles și să aibă suficiente argumente bazate pe fapte și drept pentru a demonstra că a existat o încălcare. Încercați să scrieți numai despre faptele și problemele legate de încălcarea de care vă plângeți. Pentru a ajuta Comitetul pentru Drepturile Omului să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat, încercați să păstrați textul simplu, la subiect și evitați limbajul emoțional sau derogatoriu.

Documentele

Trebuie să adăugați toate documentele (în special plângerile pe care le-ați făcut și răspunsurile primite) care au legătură cu situația de care vă plângeți în cererea dumneavoastră. Dacă scrieți în numele altcuiva, trebuie să adăugați o procură care vă autorizează să faceți acest lucru. Dacă aceste documente nu sunt într-una dintre limbile Națiunilor Unite, trebuie să adăugați o traducere completă sau un rezumat al traducerii neoficiale a acestor documente.

Termenele

Ar trebui să depuneți plângerea cât mai curând posibil după ce ați epuizat toate mecanismele interne de atac disponibile. O cerere cu toate documentele anexate ar trebui trimisă Comitetului cât mai curând posibil. Nu există un termen limită stabilit pentru trimiterea cererii, însă, dacă aceasta este depusă peste 5 ani de la ultima decizie internă, Comitetul poate refuza să o examineze.

Adresa

Plângerile trebuie trimise la următoarea adresă:

Petitions and Inquiries Section
Office of the High Commissioner for Human Rights 
United Nations Office at Geneva 
1211 Geneva 10
Switzerland

Asistența juridică gratuită

Nu aveți garantat dreptul la un avocat gratuit care să vă reprezinte sau să vă asiste cu plângerea la Comitetul pentru Drepturile Omului. Nici Comitetul pentru Drepturile Omului, nici guvernul Republicii Moldova nu vă vor oferi un avocat și nici nu vă vor plăti pentru serviciile avocatului dumneavoastră.

Dacă doriți să angajați un avocat, trebuie să țineți cont de faptul că va trebui să plătiți singur pentru serviciile acestuia. Informații detaliate despre cum să completați cererea dumneavoastră sunt disponibile pe pagina web a Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Resurse

Ultima actualizare 30/07/2024