Comitetul pentru Drepturile Omului poate:

1. Examina plângerea dumneavoastră despre o potențială violare a drepturilor omului

Poate face acest lucru în privința statelor care au ratificat Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice și Protocolul Opțional. Republica Moldova este unul din aceste state.

Dacă plângerea dumneavoastră este acceptată, Comitetul poate stabili dacă autoritățile Republicii Moldova v-au încălcat drepturile omului. În cazul în care Comitetul concluzionează că a existat o încălcare a drepturilor dumneavoastră, poate recomanda Statului să vă ofere un remediu pentru acea încălcare. Statul este obligat să respecte aceste recomandări. Statul va trebui să raporteze Comitetului cu privire la modul în care a fost pus în aplicare remediul.

2. Cere aplicarea unor măsuri provizorii pentru a preveni o vătămare ireparabilă 

Comitetul poate solicita adoptarea unor măsuri provizorii în interesul părților sau în interesul desfășurării corecte a procedurilor. Puteți solicita Comitetului să aplice măsuri provizorii în orice moment după primirea cererii. Scopul măsurilor provizorii este de a preveni riscul de vătămare ireparabilă pe durata examinării plângerii dumneavoastră de către Comitet.

Refuzul sau omiterea de punere în aplicare de către Stat a unor astfel de măsuri reprezintă o încălcare a obligației sale de a manifesta bună-credință și respecta procedura de depunere și examinare a plângerilor individuale la Comitet.

exemplu Comitetul poate solicita unui stat să suspende expulzarea unui reclamant care este sub riscul de a fi persecutat ceea ce prezintă pericol pentru viața lui dacă este deportat într-o altă țară.

Comitetul pentru Drepturile Omului nu poate:

Comitetul poate îndeplini doar acele sarcini pe care îi este permis să le îndeplinească în temeiul Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice și al Protocolului Opțional. Ca organism internațional, are funcții foarte specifice și nu are aceleași competențe ca o instanță superioară din Republica Moldova. Din această cauză nu poate:

  • examina plângerile cu privire la acțiunile companiilor și persoanelor private
  • revoca sau modifica hotărârile instanțelor judecătorești sau ale instituțiilor statului
  • reexamina probele din cauzele judecătorești naționale
  • pedepsi funcționarii de stat sau persoanele fizice
  • anula sau modifica legile interne ale Republicii Moldova

Resurse

Ultima actualizare 17/12/2023