Aveți dreptul să vă plângeți împotriva deciziei de separare a copilului dvs. de familie, dacă credeți că dreptul dvs. la viață privată și de familie sau orice alte drepturi ale omului au fost încălcate.

Contestarea hotărârii privind separarea copilului de familie

Autoritatea tutelară locală poate interveni de urgență și decide separarea copilului de familie (de ambii părinți sau de părintele care îngrijește copilul) în situațiile prevăzute de lege, cu introducerea ulterioară a unei acțiuni în justiție pentru scoaterea copilului din familie cu decăderea sau fără decăderea din drepturile părintești. Astfel, mai multe decizii pot fi luate de către autoritatea tutelară locală în procesul de separare, cum ar fi o decizie urgentă privind luarea unui copil cu sau fără decăderea din drepturile părintești.

Puteți contesta decizia autorității tutelare locale atât cu privire la scoaterea urgentă a copilului din familie, cât și cu privire la luarea copilului cu sau fără decăderea din drepturile părintești în instanța competentă. Procedura și termenele pentru prezentarea obiecțiilor/contestațiilor ar trebui să fie indicate în decizie.

Obiecții împotriva cererii de luare a copilului cu sau fără decăderea din drepturile părintești

Citiți mai multe despre cum să vă plângeți pe luarea copilului și decăderea din drepturile părintești.

Contestarea unei decizii privind scoaterea copilului din familie

Cerere

În cererea dvs. adresată instanței de contencios administrativ, trebuie să:

  • faceți referire la prevederile legale relevante care dovedesc că nu au fost îndeplinite condițiile de scoatere a copilului dvs. din familie
  • explicați de ce considerați că scoaterea copilului din familie nu corespunde intereselor sale. Procedând astfel, ar trebui să descrieți toate circumstanțele care sunt importante pentru a dovedi afirmația dvs.
  • anexați toate documentele relevante care susțin cererea dvs., dacă acestea există

notă Puteți cere, de asemenea, despăgubiri, dacă considerați că decizia de scoatere a copilului din familie v-a încălcat dreptul la o viață privată și de familie sau a cauzat daune.

Puteți afla mai multe despre cerințele cărora trebuie să corespundă cererea dvs. în Codul Administrativ.

Citiți mai multe despre drepturile dumneavoastră în instanța de contencios administrativ.

Hotărârea instanței

După examinarea cererii dvs., instanța de contencios administrativ va decide dacă decizia privind scoaterea din familie a copilului ar trebui să fie anulată sau lăsată în vigoare. Instanța poate obliga autoritatea tutelară locală să ia o nouă decizie care să soluționeze problemele privind îngrijirea copilului pe care instanța le-a considerat nesoluționate. Dacă ați solicitat despăgubiri, instanța poate dispune încasarea lor de la autoritatea tutelară locală.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023