Restricțiile aplicate de autoritatea tutelară locală

Autoritatea tutelară locală vă poate restricționa drepturile de acces parental, în cadrul diferitelor proceduri și la diferite etape, inclusiv interzicerea totală a accesului la copilul dvs. De exemplu, se poate întâmpla în timpul executării unei hotărâri judecătorești în cazul în care un copil a fost separat de familia dvs. sau atunci când aceste proceduri au fost doar inițiate.

Contestarea deciziei autorității tutelare locale

Dacă drepturile dvs. de acces sunt restricționate printr-o decizie a autorității tutelare locale,  puteți ataca această decizie în instanță. Procedura și termenele de atac ar trebui să fie indicate în decizie.

Cererea

În cererea dvs. adresată instanței, ar trebui să:

  • consultați prevederile legale relevante care vă oferă dreptul de a solicita acces limitat sau nerestricționat la copilul dvs.
  • explicați că exercitarea drepturilor de acces parentale (cu restricții minime sau deloc) ar fi în interesul superior al copilului dvs. Procedând astfel, ar trebui să descrieți toate circumstanțele care sunt importante pentru a dovedi afirmația dvs.
  • dacă credeți că sunteți discriminat, indicați că drepturile dvs. de acces parentale sunt restricționate numai din cauza caracteristicilor pe care le aveți, cum ar fi orientarea dvs. sexuală, vârsta, convingerile religioase, apartenența politică, originea națională sau etnică sau alte motive similare

important Restricțiile privind drepturile de acces parental bazate exclusiv pe unul dintre aceste motive vor încălca interdicția discriminării.

  • adăugați toate documentele relevante în susținerea cererii dvs., dacă asemenea există

notă Puteți cere, de asemenea, despăgubiri, dacă considerați că restricțiile privind accesul la copilul dvs. v-au cauzat daune materiale sau morale.

Puteți afla mai multe despre cum să vă pregătiți cererea de contestare în Codul Administrativ.

Citiți mai multe despre drepturile dvs. în instanța de contencios administrativ.

Hotărârea instanței

După examinarea cererii dvs., instanța de contencios administrativ va decide dacă restricțiile privind drepturile dvs. de acces parental ar trebui anulate sau reduse. Într-un astfel de caz, instanța vă va restabili drepturile de acces parental la ceea ce erau anterior sau va reduce restricțiile aplicate. Dacă ați solicitat despăgubiri, instanța poate dispune încasarea acestora de la autoritatea tutelară locală.

Contestarea acțiunii autorității tutelare locale depuse în instanță

Dacă există un pericol iminent din partea dvs. pentru viața, sănătatea sau inviolabilitatea copilului dvs., autoritatea tutelară locală va acționa cu o măsură urgentă de a scoate copilul din familia dvs. și poate solicita în instanță luarea copilului cu sau fără decăderea din  drepturile dvs. părintești. Puteți contesta această cerere în instanța competentă. În cazul în care instanța a decis luarea copilului dvs. cu sau fără decăderea drepturilor părintești, puteți ataca această decizie la Curtea de Apel, decizia acesteia din urmă putând fi atacată cu recurs la Curtea Supremă. Procedura și termenele de atac împotriva hotărârilor de primă și a doua instanță ar trebui să fie indicate de către instanțele respective.

În obiecțiile dvs. în procedurile judiciare și în apelurile ulterioare la instanțele de nivel superior (dacă este cazul), ar trebui să urmați aceleași linii directoare enumerate și descrise mai sus pentru a sublinia protecția drepturilor dvs. de acces parental.

Solicitarea reexaminării restricțiilor privind drepturile de acces parental

Atunci când autoritatea tutelară locală a aplicat restricții privind drepturile de acces parental pe baza (executării) unei hotărâri judecătorești de luare a copilului dvs. cu sau fără decăderea din drepturile părintești, puteți solicita autorității tutelare locale să reexamineze situația și să anuleze sau reducă restricțiile privind drepturile dvs. de acces parental dacă, după un anumit timp, s-au schimbat circumstanțele pe care s-au bazat aceste restricții.

Cererea

În cererea dvs. adresată autorității tutelare locale trebuie să:

  • indicați motivele pentru care restricția privind drepturile dvs. de acces parental ar trebui modificată
  • explicați că exercitarea drepturilor de acces parental (cu restricții reduse sau fără restricții) ar fi în interesul superior al copilului dvs. Procedând astfel, ar trebui să descrieți toate circumstanțele care sunt importante pentru a dovedi afirmația dvs.
  • anexați documente relevante care susțin cererea dvs., dacă asemenea există

Decizia autorității tutelare locale 

După examinarea cererii dvs., autoritatea tutelară locală va decide dacă anulează sau reduce restricțiile privind drepturile dvs. de acces parental.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023