A fost legală procedura de adopție?

Legalitatea procedurii

Pentru a fi legală, procedura de adopție trebuie să fie conformă cu legea. Aceasta înseamnă că procedura de adopție trebuie să parcurgă toate etapele și să îndeplinească toate cerințele prevăzute de lege, inclusiv, de exemplu, acordul părților relevante. Autoritatea tutelară locală urmează să efectueze o anchetă și o evaluare numai pe baza acelor criterii care sunt prevăzute de lege. Considerentul principal ar trebui să fie întotdeauna interesul superior al copilului.

Acțiunile și deciziile ilegale sau nejustificate în cadrul procedurii de adopție pot duce la încălcarea dreptului dumneavoastră la viață privată și de familie.

exemplu Dacă, în calitate de părinte biologic, a fost necesar consimțământul dumneavoastră pentru adopția copilului dumneavoastră, dar nu l-ați furnizat, dreptul dumneavoastră la viață de familie poate fi încălcat.

Principiul interesului superior al copilului

Autoritatea tutelară locală trebuie să țină cont de interesul superior al copilului în toate etapele adopției. Aceasta înseamnă că interesul superior al copilului ar trebui să fie întotdeauna preocuparea principală în toate deciziile luate în cadrul procedurii de adopție. Aceasta înseamnă, de asemenea, că interesele copilului, și nu ale potențialilor părinți adoptivi, ar trebui să prevaleze întotdeauna.

Interzicerea discriminării

În cazul în care adopția este refuzată, numai pe baza rasei, originii, convingerilor religioase, apartenenței politice, orientării sexuale sau altor particularități similare ale viitorilor părinți, aceasta ar putea încălca interdicția discriminării și a tratamentului inegal.

exemplu Dacă doriți să adoptați copilul partenerului dvs. (adopția celui de-al doilea părinte), dar nu aveți voie să faceți acest lucru deoarece sunteți într-o relație de același sex, dreptul dvs. de a fi tratat în mod egal poate fi încălcat, dacă adopția celui de al doilea părinte este permis pentru cuplurile necăsătorite de sex opus.

important Vă rugăm să rețineți că restricțiile în procedura de adopție sau chiar un refuz de a permite adopția unui copil nu vă încalcă automat drepturile omului. În cazul în care autoritatea tutelară locală a oferit o justificare rezonabilă pentru un tratament diferit și motive suficiente pentru care adopția ar putea să nu fie în interesul superior al copilului, interzicerea discriminării și a tratamentului diferit posibil nu va fi încălcată.

Contestarea

În cazul în care autoritatea tutelară locală a refuzat să vă acorde statutul de adoptator, să permită luarea în îngrijire a unui copil sau să adopte copilul, puteți contesta decizia relevantă în instanță de judecată.

De asemenea, ar trebui să contestați hotărârea judecătorească privind aprobarea adopției la Curtea de Apel, dacă copilul dvs. a fost dat spre adopție fără consimțământul dvs., atunci când este cerut de lege.

Citiți mai multe despre cum să depuneți plângerea.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023