Sistemul de asigurare socială și sprijin

Pentru a asigura bunăstarea familiilor, Statul a creat și menține un sistem de securitate socială și de sprijin care să permită accesul la:

  • concediu de maternitate și concediu paternal achitat
  • asistență medicală femeilor gravide, mamelor și copiilor
  • întreținerea familială și a copiilor și prestațiile sociale, inclusiv sprijin special pentru copiii cu dizabilități și copiii rămași fără îngrijire părintească:

            - prestații pentru supraviețuitori și orfani în cazul decesului unui întreținător

            - prestații pentru boală, accident de muncă și dizabilitate

            - ajutorul de șomaj

            - pensia pentru limita de vârstă

Aveți dreptul să solicitați și să primiți o anumită prestație dacă legea vă dă dreptul și ați îndeplinit toate criteriile prevăzute de lege. Puteți solicita prestația la instituția publică responsabilă de administrarea prestației specifice, cum ar fi Casa Națională de Asigurări Sociale sau departamentul relevant al autorității publice locale a dvs. Puteți contesta decizia în instanța de contencios administrativ dacă instituția publică competentă vă respinge cererea fără temei legal.

exemplu Aveți dreptul la o alocație lunară specială dacă aveți un copil cu dizabilități. În cazul în care această indemnizație nu vă este plătită, puteți face plângere la Casa Națională de Asigurări Sociale și, dacă aceasta vă respinge plângerea, puteți contesta această decizie în instanța de contencios administrativ.

Cuantumul prestațiilor sociale

Dacă o anumită prestație este prevăzută de lege și dvs. îndepliniți criteriile pentru a o solicita, Statul trebuie să vă ofere acea prestație. Cu toate acestea, drepturile omului nu stabilesc niciun standard cu privire la valoarea specifică a acestor prestații sociale. Aceasta înseamnă că Statul poate decide asupra cuantumului acestei sume și o poate revizui în mod regulat, luând în considerare diverși factori, cum ar fi resursele bugetare de stat și municipale disponibile, situația economică generală, cheltuielile medii de trai în țară și alte circumstanțe. Astfel, cuantumul prestațiilor sociale pentru familii este stabilit de Stat, dar acesta ar trebui revizuit periodic și majorat progresiv în funcție de resursele disponibile.

notă În general, statele nu ar trebui să reducă cuantumul prestațiilor de securitate socială. Cu toate acestea, statul poate reduce cuantumul prestațiilor, inclusiv al celor pentru familii, în situații excepționale când interesele sociale și economice ale altor persoane sunt puse în pericol, de exemplu, când există o criză economică.

Puteți afla despre prestațiile la care sunteți îndreptățiți să le primiți în Legea privind sistemul public de asigurări sociale, Legea asistenței sociale, Legea privind sistemul public de pensii și Legea prestațiilor sociale de stat pentru copii. De asemenea, puteți contacta instituția publică competentă, de exemplu, Casa Națională de Asigurări Sociale sau autoritatea publică locală din localitatea dvs., pentru consiliere.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023