Copiii cu necesități speciale

Copiii cu necesități speciale sunt mai dependenți de ajutorul altor persoane, în special membrii familiei lor. De aceea, Statul trebuie să susțină copiii cu necesități speciale și familiile acestora pe cât este de posibil. Această obligație este strâns legată de dreptul și protecția copilului la susținere socială și economică, dreptul la sănătate și dreptul la educație.

Incluziunea în societate

Statul trebuie să se asigure că copiii cu necesități speciale sunt încadrați în societate pe cât este de posibil. Aceasta poate impune atenție și asistență specială, de exemplu, programe educaționale special pregătite pentru copiii cu necesități speciale, ajutorul unui asistent și activități în centrele publice de zi. Incluziunea în societate impune ca să existe suportul Statului de asemenea și pentru susținerea măsurilor tehnice necesare, cum ar fi accesul persoanelor cu dizabilități la educație, instituții de sănătate, transport public etc.

Copiii cu o dizabilitate severă pot fi dați în grija instituțiilor speciale doar în cazurile foarte excepționale și când interesele supreme ale copilului cer aceasta. De exemplu când părinții înșiși nu pot acorda grija necesară pentru sănătatea și dezvoltarea copilului.

Asistența specială și prestațiile sociale

Statul trebuie să acorde familiilor cu copii ce au necesități speciale asistență și prestațiile sociale pentru a se asigura că interesele supreme ale copilului sunt respectate, în sensul dezvoltării, sănătății și educației acestuia. Familiile cu copii ce au necesități speciale sunt îndreptățiți la și pot recepționa toată asistența și suportul acordat în conformitate cu legislația națională. Este important de a reține, totuși că, standardele drepturilor omului nu prevăd că toată asistența medicală sau echipamentul medical trebuie să fie gratuit.

important Drepturile omului nu prevăd cuantumul exact al ajutorului pe care Statul este obligat să-l acorde. De asemenea, suportul acordat de către Stat trebuie să asigure necesitățile de bază ale copiilor cu dizabilități și familiilor acestora pentru a participa pe deplin la viața socială. Suportul disponibil familiilor cu copii ce au dizabilități trebuie să fie regulat revizuit și progresiv mărit, luând în considerație situația economică a Statului, cheltuielile de trai în Statul respectiv, necesitățile schimbătoare ale copiilor și familiilor acestora și alți factori. Suportul disponibil copiilor cu necesități speciale și persoanelor care și-au asumat grija pentru aceștia este pasibilă schimbării.

Legislația moldovenească

În Moldova, copiilor cu necesități speciale trebuie să li se acorde susținere specială și protecție, în baza dreptului prevăzut de Constituție. Copilul trebuie să fie recunoscut juridic ca o persoană cu dizabilități pentru a recepționa suportul Statului. Ajutorul Statului trebuie să fie garantat indiferent de tipul dizabilității – mintale sau fizice. Statutul de dizabilitate este acordat și categoria specifică de dizabilitate este determinată în concordanță cu Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și necesită calificare specială medicală. Puteți afla mai multe despre procedura obținerii statutului de dizabilitate pe pagina web a Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și Legea menționată mai sus.

După ce copilul este juridic recunoscut ca persoană cu dizabilități, acesta este îndreptățit la câteva forme de susținere specială:

Resurse

Ultima actualizare 25/10/2023