Relația de fapt a unui cuplu poate fi considerată o familie. Acest tip de relație nu poate fi în prezent înregistrat, sau altfel recunoscut legal, în Moldova. Prin urmare, dacă partenerii nu se căsătoresc, situația lor poate lăsa o serie de probleme nereglementate.

Probleme nereglementate

În timp ce căsătoria oferă anumite drepturi și obligații pentru soți, acestea nu sunt disponibile pentru cuplurile a căror relație nu este recunoscută legal. Aceste beneficii se referă la proprietate, moștenire, asistență medicală, educație, prestații sociale și adopția comună a unui copil.

Într-o anumită măsură, cuplurile pot încheia contracte de drept privat pentru a soluționa unele dintre aceste probleme, cu toate acestea, astfel de acorduri private pot să nu prevadă anumite nevoi fundamentale de bază cerute de un cuplu într-o relație stabilă și angajată.

exemplu Un cuplu care nu este căsătorit nu poate adopta un copil împreună. Aceasta înseamnă că copilul poate fi adoptat doar de un partener. Nu ar exista o recunoaștere legală a relației sale cu celălalt partener, în ciuda faptului că locuiesc împreună într-o gospodărie comună și au o relație personală strânsă.

Dacă un partener nu este menționat în ultimul testament, el/ea nu va primi nicio moștenire decât dacă partenerii au fost căsătoriți legal.

Consimțământul altei persoane poate fi necesar pentru ca unele aspecte să fie reglementate printr-un contract de drept privat.

exemplu Dacă o persoană închiriază un apartament și dorește să se mute și partenerul său, este necesar acordul proprietarului. Nu este necesar un astfel de consimțământ pentru un soț.

Recunoașterea legală a unei relații și drepturile omului

Faptul că drepturile și beneficiile cuplurilor căsătorite nu sunt disponibile pentru partenerii neînregistrați poate afecta bucuria relației lor. Totuși, nu ar duce la încălcarea dreptului la viață privată și de familie pentru partenerii de sex opus, deoarece aceștia sunt capabili să se căsătorească și astfel să depășească aceste potențiale dificultăți. Situația este diferită pentru partenerii de același sex care în prezent nu se pot căsători în conformitate cu Codul Familiei sau în alt mod să își înregistreze legal relația în Moldova.

Dreptul la căsătorie

Drepturile omului, cum ar fi dreptul de a se căsători sau dreptul la viață privată, nu obligă statul să ofere cuplurilor de același sex acces la căsătorie în același mod ca și pentru cuplurile de sex opus. Deși un stat poate alege liber modul în care reglementează căsătoria și parteneriatele civile, el trebuie totuși să ofere recunoaștere și protecție juridică tuturor familiilor.

Egalitate

Alegerea unui stat de a nu acorda o formă concretă de recunoaștere relațiilor cuplurilor de același sex este legală, dar poate avea, totuși, un impact asupra vieții dvs. private și de familie. Pot exista anumite probleme legate de faptul că ai o relație de familie cu partenerul tău, dar lipsa recunoașterii legale a relației dvs. îți poate refuza oportunitatea de a vă bucura pe deplin de ea în anumite domenii. Aceste aspecte includ reglementarea drepturilor și obligațiilor reciproce pe care partenerii le au unul față de celălalt și dreptul la privilegii care sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea unei relații de familie, cum ar fi dreptul de a adopta un copil împreună.

O lipsă de reglementare în aceste domenii poate cauza inegalități între cuplurile de același sex și cele căsătorite de sex opus.

Ce încălcare a drepturilor omului poate fi?

Lipsa recunoașterii legale a unei relații de cuplu de același sex poate complica protecția adecvată și bucuria de această relație în anumite situații. Acest lucru poate duce la încălcarea dreptului dvs. la viață privată și de familie, împreună cu interzicerea tratamentului inegal.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023