Dreptul de a menține legătura cu părinții dvs.

Dvs. aveți dreptul să întrețineți contactul și să vă bucurați de relația cu ambii părinți, chiar dacă nu conlocuiți cu ei. Acest drept este protejat de un drept fundamental al omului numit dreptul la viață de familie.

Dreptul de a menține contactul

Faptul că puteți petrece timpul împreună cu părinții și să vă bucurați de compania celuilalt este esențial pentru viața de familie. Prin urmare, ar trebui să dispuneți de posibilitatea de a întâlni părinții dvs. chiar dacă nu locuiți împreună.

Pot exista mai multe motive pentru care ați putea fi separat de unul sau ambii părinți. De exemplu, unul dintre părinții dvs. poate alege să locuiască în altă parte, el/ea poate fi condamnat pentru o infracțiune sau o instituție de stat poate să fi decis că locuirea cu părinții nu este în siguranță pentru dvs. Chiar și în aceste situații, puteți să vă bucurați de dreptul să întrețineți o relație atât cu părinții dvs., cât și cu persoanele care au grijă de dvs. Familia ce v-a adoptat, tutorele legal sau instituția de îngrijire a copilului ar trebui să vă ajute să contactați sau să aveți o întâlnire cu părinții dvs. Cu toate acestea, pot exista situații în care astfel de contacte sau întâlniri pot fi refuzate dacă nu sunt în interesul dvs. superior.

exemplu Ar putea să nu fie în interesele superioare ale dvs. de a menține contact regulat direct cu un părinte care anterior a fost violent față de dvs.

Drepturi de acces parental

Dreptul părinților dvs. de a menține legătura cu dvs. și de a vă întâlni este de obicei denumit drepturi de acces. Dacă conlocuiți împreună doar cu unul dintre părinții dvs., atunci ambii părinți pot conveni reciproc asupra modului în care celălalt părinte își poate exercita drepturile de acces. Aceasta înseamnă că ei pot conveni cu privire la cât de des, pentru cât timp sau unde celălalt părinte vă poate vedea.

Dacă părinții nu se pot înțelege asupra acestui lucru, accesul poate fi stabilit de autoritatea tutelară locală. Dacă ați fost separat de familie (nu conlocuiți cu familia), autoritatea tutelară locală va decide cum părinții pot avea acces la dvs.

Dvs. puteți citi mai multe despre drepturile de acces parental.

Restricții

Pot exista situații în care dreptul dvs. de a vă contacta părinții poate fi restricționat. De obicei, acest lucru se întâmplă nu pentru că nu aveți voie să vă vedeți părinții, ci mai degrabă pentru că ar fi mai bine pentru dvs. dacă părinții dvs. nu var întâlni. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea dacă contactul cu părinții dvs. v-ar putea amenința într-un fel interesele, de exemplu, pune în pericol viața sau sănătatea dvs. sau poate dăuna dezvoltării dvs.

exemplu Dacă unul sau ambii părinți au fost anterior violenți față de dvs. sau v-au lăsat singur acasă fără nici o supraveghere și v-au pus în pericol siguranța în acest fel, este posibil să nu li se permită să vadă pe dvs. pentru o anumită perioadă de timp. 

Decizia de a restrânge temporar dreptul de acces al unui părinte sau de a-l refuza definitiv poate fi luată de autoritatea tutelară locală:

  • dacă părinții dvs. nu pot conveni între ei asupra condițiilor de acces
  • dacă ați fost scos din familie ca măsură urgentă pentru a vă garanta siguranța sau întru executarea unei hotărâri judecătorești privind decăderea din drepturile părinților dvs.

Dvs. puteți citi mai multe despre restricțiile drepturilor de acces parental.

Aspecte pentru evaluare

Dacă fie o instanță, fie o autoritate tutelară locală ia o decizie de a restricționa întâlnirile și contactele dintre dvs. și părinții dvs., aceștia trebuie să ia în considerare câteva aspecte importante. Cel mai important este interesul dvs. superior. Orice decizie care limitează oportunitatea părinților dvs. să vă întâlnească trebuie să fie, de asemenea, legală, altfel va încălca dreptul dvs. și al părinților dvs. la viață de familie.

Dvs. puteți citi mai multe despre aspectele care sunt importante și care ar trebui evaluate atunci când sunt restricționate drepturile de acces parental.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023