Perspectiva părintelui

Copilul dvs. are dreptul la educație, care este un drept fundamental al omului. Educația îi permite copilului dvs. să devină un individ și membru al societății independent și complet dezvoltat. În calitate de părinte, aveți și un rol important în educația copilului dvs. În primul rând, vă sfătuiți și educați copilul și, în al doilea rând, oferiți sprijin copilului dvs. în exercitarea dreptului său la educație în afara familiei, cum ar fi alegerea unei instituții de învățământ.

Dreptul copilului la educație

Dreptul copilului la educație garantează:

  • dreptul de acces la instituțiile de învățământ create de stat sau aprobate
  • dreptul de a obține recunoașterea oficială a studiilor finalizate

important În Republica Moldova, fiecare copil sub 16 ani are obligația de a dobândi studii preșcolare, primare și ciclul întâi al învățământului secundar (gimnazial).

Dacă copilul dvs. are dizabilități funcționale, ar trebui să existe programe educaționale speciale disponibile în funcție de nevoile copilului dvs.

Învățământ primar și secundar gratuit

În Moldova, Constituția și Codul Educației garantează copilului dvs. învățământul preșcolar, primar și secundar finanțat de stat. Acest lucru nu se aplică instituțiilor de învățământ private.

Educația gratuită înseamnă, de asemenea, că statul finanțează o gamă largă de rechizite școlare necesare pentru o educație. Astfel de rechizite școlare sunt, de exemplu, literatura de studiu (manuale, caiete și literatură artistică), materiale vizuale, jocuri didactice, resurse electronice, aparate, instrumente și echipamente sportive. În același timp, un părinte trebuie să se asigure că copilul are rechizite școlare individuale, precum articole de papetărie, îmbrăcăminte specifică (de exemplu, pentru disciplinele de sport sau chimie) și materiale individuale pentru anumite discipline școlare, precum menajul sau educația tehnologică.

Limba de instruire

Dreptul la educație nu garantează pentru dvs. sau pentru copilul dvs. dreptul de a obține instruire în limba maternă sau în altă limbă aleasă de dvs. În Moldova, copiii sunt educați în limba oficială a statului, care este română. Există, totuși, câteva excepții.

Un copil poate învăța și într-una dintre limbile internaționale, cum ar fi engleza sau franceza. Limbile minoritare precum rusă, ucraineană sau găgăuză pot fi, de asemenea, limbi de educație în zonele în care minoritățile trăiesc în mod tradițional sau în care există un număr mare de locuitori care reprezintă minorități și în limitele posibilităților sistemului educațional. Examenele de stat se susțin de obicei în limba de instruire a copilului.

Libertatea de gândire, conștiință și religie

Copilul dvs. are dreptul fundamental al omului la libertatea de gândire, conștiință și religie. În același timp, dumneavoastră, în calitate de părinte, sunteți responsabil pentru determinarea apartenenței religioase a copilului.

Ca parte a procesului educațional, școlile trebuie să respecte principiile secularismului și neutralității. Aceasta înseamnă că informațiile și cunoștințele incluse în programa școlară trebuie să fie transmise într-o manieră obiectivă, critică și pluralistă, într-o atmosferă calmă, lipsită de prozelitism neîngrădit. Pentru a respecta aceste principii, școlile pot restricționa anumite forme de exprimare religioasă a copilului dvs.

exemplu Obligația elevilor de a se abține de la prozelitism excesiv și promovarea credințelor religioase în incinta școlii este o restricție justificată, deoarece ajută la menținerea unei atmosfere de laicitate și neutralitate. Profesorii sunt obligați să nu recurgă la sau să admită propaganda religioasă în procesul educațional, principii fundamentale ale cărora sunt libertatea de gândire și independența față de ideologii, dogme religioase. În plus, nu îi privează, ca atare, pe părinții unui copil de dreptul lor de a-și ghida copiii pe o cale în conformitate cu propriile convingeri religioase sau filozofice.

În Moldova, copilul dvs. are opțiunea de a învăța Religia. Studierea acesteia este oferită din clasa I până în a IX-a și este facultativă și vă puteți înscrie copilul prin cerere scrisă.

Respectarea libertății de gândire, conștiință și religie a părinților

Dvs., ca părinte, sunteți în primul rând responsabil pentru educația și instruirea copiilor dvs. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că este posibil să solicitați școlii copilului dvs. să vă respecte convingerile religioase și filozofice, ca parte a propriului drept la libertatea de gândire, conștiință și religie. 

În același timp, este clar că multe discipline predate la școală au, într-o măsură mai mare sau mai mică, unele aspecte sau implicații filozofice. Prin urmare, predarea și procesul educațional pot implica unele informații religioase sau filozofice care să fie oferite copilului dvs. în mod direct sau indirect. Libertatea dvs. de gândire, conștiință și religie nu vă oferă dreptul de a cere să nu fie furnizate niciodată astfel de informații copilului dvs. În caz contrar, educația copilului dvs. și a altor copii s-ar putea dovedi a fi impracticabilă.

Educația morală și privind sănătatea

În Moldova, statul a stabilit că educația unui copil trebuie să respecte și să implice principii de moralitate care corespund unor valori precum căsătoria și familia, moralitatea, respectul pentru mediu, curajul, onestitatea etc. conform Codului Educației.

Vă rugăm să fiți conștienți de faptul că aceste principii permit copilului dvs. să obțină educație despre sănătate, care include educația privind sănătatea sexuală și reproductivă și nu intră în contradicție cu acestea. Educația sexuală obligatorie pentru un copil nu îngrădește, ca atare, dreptul dvs. ca părinte de a vă sfătui și ghida copilul pe o cale în conformitate cu convingerile dvs. filozofice.

Resurse

Ultima actualizare 20/10/2023