Diferite legături de familie

O relație de familie se bazează pe legăturile personale dintre persoane. Acestea sunt cel mai frecvent legături de sânge. Cu toate acestea, este posibil să fiți legat de membrii familiei dvs. printr-o relație recunoscută oficial, cum ar fi căsătoria sau adopția.

Rude de sânge

Folosim adesea cuvântul „familie” cu referire la rudele noastre de sânge. Suntem legați de toți membrii familiei (și rudele noastre) în virtutea acestor legături biologice.

exemplu Rudele tale de sânge sunt părinții tăi biologici, bunicii, frații și copiii tăi biologici. Frații și bunicii și nepoții sunt, de asemenea, rude de sânge, iar relația lor este protejată de dreptul omului la o viață de familie.

Familie recunoscută legal

Relația dintre membrii familiei poate fi întemeiată și pe recunoașterea legală de către stat. 

exemplu O căsătorie stabilește o relație între un soț și o soție, precum și o relație cu rudele lor respective – un socru, o soacră, un cumnat sau cumnată etc. Adopția stabilește, de asemenea, o relație între copiii adoptați și părinții adoptivi ai acestora, precum și crearea de legături între copii și alte rude ale părinților adoptivi.

Alte relații

O relație de fapt care nu este recunoscută legal, cum ar fi un cuplu care conviețuiește, indiferent de orientarea lor sexuală, poate fi considerată și o familie, dacă îndeplinește anumite criterii. Trebuie să se bazeze pe legături personale strânse, cu înțelegere și respect reciproc în esență.

Pentru a verifica dacă o astfel de relație constituie o familie, o serie de factori pot fi relevanți:

  • dacă cuplul locuiește împreună
  • durata relației lor
  • dacă au copii în comun
  • dacă și-au demonstrat angajamentul unul față de celălalt prin alte mijloace

exemplu Un cuplu care locuiește împreună de câțiva ani și are un copil în comun va fi considerat o familie.

De regulă, cuplurile care locuiesc în comun nu sunt recunoscute legal în Republica Moldova. Astfel de relații au puține sau deloc consecințe juridice în viziunea statului moldovenesc.

În mod excepțional, cuplurile care nu și-au putut înregistra căsătoria și au locuit în comun înainte de 8 iulie 1944, pot fi considerate ca fiind într-o căsătorie neînregistrată.

Resurse

Ultima actualizare 19/10/2023