Chiar și atunci când făptuitorul confundă victima cu o persoană ce posedă caracteristica față de care făptuitorul are o prejudecată, o astfel de infracțiune ar trebui totuși considerată a fi o infracțiune motivată de ură.

Atunci când se identifică o infracțiune ce poate fi considerată o infracțiune motivată de ură, este mai important să se investigheze dacă acțiunile făptuitorului au fost întreprinse deoarece făptuitorul a dorit să-și exprime ura față de persoane cu o anumită caracteristică, decât să afle dacă victimele posedau efectiv o asemenea caracteristică.

Chiar și în cazurile în care victima nu posedă caracteristicile față de care făptuitorul are prejudecăți, infracțiunea oricum trebuie considerată o infracțiune motivată de ură.

exemplu O femeie a fost atacată pe stradă de un făptuitor pentru că purta hijab. Făptuitorul a fost motivat de ideea că femeia ar fi musulmană, deși aceasta era atee și purta un hijab ca accesoriu.

Trebuie de reținut că astfel de infracțiuni, în general, nu au drept ținte anumite victime în mod personal, ci mai degrabă întreaga comunitate având o caracteristică comună. Infracțiunile motivate de ură sunt comise ca o modalitate de a transmite un mesaj nu numai victimei, ci și comunității mai mari căreia îi aparține victima. Astfel, chiar și atunci când făptuitorul alege în mod greșit o victimă care nu posedă caracteristica în cauză, infracțiunea este mai gravă decât o infracțiune fără un motiv tendențios ori bazat pe prejudecată.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023