Toate victimele infracțiunilor motivate de ură au dreptul să primească protecție și sprijin oferite de stat.

Legea Republicii Moldova prevede că victimele infracțiunilor motivate de ură ar trebui să fie protejate și că făptuitorii ar trebui să fie trași la răspundere pentru faptele lor. Un ajutor imediat ar trebui să fie disponibil pentru cineva aflat în pericol, iar victimelor ar trebui să li se ofere asistență la nivel structural și suport juridic.

Răspunsul imediat

Poliția este o instituție de aplicare a legii care are obligația legală de a acționa dacă siguranța, sănătatea sau viața unei persoane se află în pericol imediat. Acest lucru este valabil și pentru protecția proprietății unei persoane. Prin urmare, dacă siguranța, sănătatea sau viața dumneavoastră este pusă în pericol de o persoană care își exprimă prejudecată față de dumneavoastră, aveți dreptul să apelați la poliție (112) pentru protecție. Nu contează dacă sunteți o victimă, din cauza unei infracțiuni motivate de ură care a fost deja comisă împotriva dumneavoastră sau dacă vă simțiți amenințat și pus în pericol că o infracțiune poate fi comisă împotriva dumneavoastră în viitor. De fapt, ofițerii de poliție sunt primii care trebuie să reacționeze în majoritatea crimelor motivate de ură.

Infracțiunile motivate de ură sunt de obicei raportate mai rar, deoarece victimele sunt prea intimidate de autor și au frică în a căuta ajutor sau pentru că nu au încredere în autoritățile responsabile. Cu toate acestea, este important ca autoritățile să identifice un potențial caz de infracțiune motivată de ură, să oprească făptuitorul care a comis deja infracțiunea motivată de ură și să ofere ajutorul necesar victimei sau persoanei care se simte în pericol. Astfel, orice martor la o infracțiune motivată de ură ar trebui să o raporteze sunând la Linia de Urgență la 112.

Asistența juridică

Statul nu are o obligație automată de a furniza victimelor asistența juridică gratuită. In procedurile penale și procedurile contravenționale, Statul va acționa împotriva autorului. 

Puteți angaja un avocat în orice etapă a procedurii. Avocatul dumneavoastră poate fi prezent de fiecare dată când vi se cere sau decideți să participați la proceduri.

În anumite circumstanțe, dacă nu vă puteți permite un avocat și aveți nevoie de asistență juridică pentru a vă exercita drepturile și apăra interesele în mod eficient, ați putea apela Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, care va decide dacă vă poate furniza asistență juridică gratuită. 

Suportul victimei după o crimă motivată de ură

Victimele pot resimți trauma emoțională și psihologică după o crimă motivată de ură și ei pot necesita ajutor specializat pe care Statul le poate oferi în concordanță cu Legea privind reabilitarea victimelor infracțiunii. Victimele care se confruntă cu aceste necesități pot utiliza ajutorul furnizat de organizațiile non-guvernamentale ce lucrează cu grupuri sociale specifice sau  furnizează suport orientat.

Ce violări ale drepturilor omului pot avea loc?

Riscul ca o încălcare a drepturilor omului să apară din cauza eșecului poliției sau a altor autorități ale statului de a asigura siguranța victimei sau eșecul acestora de a preveni discriminarea este posibil, deoarece nu toți funcționarii publici sunt instruiți cum să acționeze în procedurile privind investigarea infracțiunilor motivate de ură.

Autoritățile statului trebuie să exercite diligența necesară pentru a preveni, investiga și pedepsi infracțiunile motivate de ură în conformitate cu legislația națională, indiferent dacă aceste acte sunt săvârșite de agenți ai statului sau de persoane private. Nerespectarea de către poliție a obligației de a oferi un răspuns adecvat la infracțiunile motivate de ură poate fi considerată un eșec al statului de a asigura siguranța victimelor.

Resurse

Ultima actualizare 09/12/2023