Este important să rămâneți în siguranță dacă sunteți de acord să depuneți mărturie. Dacă nu este cazul, Statul este obligat să vă protejeze de orice pericol.

Dacă există vreun pericol pentru viața, sănătatea, libertatea sau chiar proprietatea dumneavoastră din cauza mărturiei dumneavoastră, Statul are obligația de a vă proteja. În acest caz, aveți dreptul să solicitați protecție specială.

Protecția specială

Starea de pericol poate presupune diverse situații în care puteți solicita protecție specială, de exemplu:

  • A existat un atac asupra vieții sau sănătății dumneavoastră sau asupra altor interese ca urmare a rolului dumneavoastră în descoperirea unei crime.
  • Ați primit amenințări reale la adresa vieții, sănătății sau a altor interese ca urmare a rolului dumneavoastră în descoperirea unei crime.
  • Nu ați primit încă amenințări reale, dar există suficiente motive pentru a crede că viața, sănătatea sau alte interese ale dumneavoastră pot fi în pericol ca urmare a rolului în descoperirea unei crime.

Puteți cere protecție specială numai dacă mărturia dumneavoastră este folosită pentru a descoperi o infracțiune gravă, deosebit de gravă sau excepțional de gravă. Cu toate acestea, dacă există o amenințare reală pentru viața și sănătatea dumneavoastră din cauza mărturiei dumneavoastră în legătură cu o infracțiune mai puțin gravă, Statul va trebui totuși să vă protejeze.

Dacă nu sunteți protejat și, în consecință, dumneavoastră sau alte persoane apropiate sunteți atacați din cauza mărturiei, acest lucru poate, în funcție de circumstanțe, să vă încalce dreptul la viață sau interdicția tratamentului inuman.

Cum să solicitați protecție

Cererea 

Dacă considerați că nu sunteți în siguranță în timpul procedurilor penale, ar trebui să solicitați protecție specială de la persoana care se ocupă de caz la acea etapă. Aceasta poate fi organul de urmărire penală, procurorul sau instanța de judecată. Competența de a decide asupra protecției speciale depinde de tipurile de măsuri (a se vedea mai jos) care trebuie aplicate în cazul dumneavoastră. Doar procurorul, procurorul ierarhic superior sau instanța de judecată vă pot acorda măsurile de protecție. Prin urmare, dacă ofițerul de urmărire penală care se ocupă de caz decide că ar trebui să vi se acorde protecție, el va trimite această propunere procurorului. Atunci când considerați că aveți dreptul la măsuri de protecție, trebuie să depuneți cererea direct procurorului sau instanței, în funcție de stadiul procesului penal. Dacă oficialul care se ocupă de caz decide că nu aveți nevoie de protecție specială, acest refuz trebuie să conțină un motiv suficient. Măsurile de urgență sau de asistență pot fi aplicate de către ofițerul de urmărire penală, de către procuror și procurorul superior sau, în cazul în care sunteți reținut, de către administrația unității de detenție.

Căile de atac

Dacă vi s-a refuzat protecția și nu sunteți de acord cu această decizie, există mai multe căi de contestare a acestei decizii:

  • În cazul în care ofițerul de urmărire penală a refuzat să propună acordarea măsurilor de protecție sau a refuzat să vă acorde măsuri urgente sau de asistență, puteți contesta această decizie la procuror.
  • Dacă decizia a fost luată de procuror, puteți face plângere la judecătorul de instrucție.
  • Dacă decizia a fost luată de către instanță, trebuie să depuneți recurs la instanța superioară. De exemplu, o decizie a instanței de fond poate fi contestată la curtea de apel, iar o decizie a curții de apel poate fi contestată la Curtea Supremă.

Tipurile de protecție

Există trei tipuri de protecție specială:

  • măsuri urgente, precum asigurarea protecției de către agenți de securitate, supraveghere audio/video, plasarea temporară într-un loc sigur sau asigurarea mijloacelor de apărare
  • măsuri de asistență (de natura medicală, juridică, psihologică și socială, ajutor in obținerea unei noi profesii sau asigurarea temporara a unui venit decent)
  • măsuri de protecție

Măsurile de protecție afectează în modul cel mai serios viața dumneavoastră. Unele dintre aceste măsuri implică:

  • o schimbare de identitate
  • o schimbare a aspectului dumneavoastră prin chirurgie plastică sau alte mijloace
  • schimbarea reședinței sau a locului de muncă
  • asigurarea proprietății persoanelor protejate etc.

Funcționarul care ia decizia de a vă acorda protecție specială are și dreptul de a determina ce tip de protecție este cea mai potrivită pentru situația dumneavoastră.

Viața privată

Viața privată trebuie protejată în timpul procedurilor penale. Fotografiile, videoclipurile sau orice alte înregistrări cu dumneavoastră făcute de oficiali din cadrul anchetei nu pot fi publicate în mass-media fără permisiunea dumneavoastră. Aceste materiale pot fi publicate numai dacă sunt necesare pentru soluționarea cauzei. Publicarea acestor materiale fără permisiunea dumneavoastră și fără justificare poate duce la încălcarea dreptului dumneavoastră la viață privată.

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024