Există anumite situații în care dumneavoastră, în calitate de martor, aveți dreptul să nu depuneți mărturie și puteți refuza să răspundeți la anumite întrebări.

Mărturia împotriva propriei persoane sau a unui membru al familiei

Aveți dreptul să refuzați să depuneți mărturie împotriva dumneavoastră sau a membrilor familiei dumneavoastră, inclusiv logodnicului sau logodnicii. Dacă sunteți forțat să depuneți mărturie împotriva dumneavoastră sau a familiei dumneavoastră, este posibil că vă este încălcat dreptul la un proces echitabil sau dreptul la viața de familie.

example Dacă ați fost implicat în săvârșirea unei infracțiuni și sunteți sau ați putea fi acuzat de comiterea acesteia, puteți refuza să depuneți mărturie dacă răspunsurile la întrebări v-ar obliga să vă incriminați pe sine. În mod similar, puteți refuza să depuneți mărturie dacă răspunsurile dumneavoastră ar incrimina un membru al familiei.

Secretele profesionale 

Nu puteți fi obligat să depuneți mărturie sau să oferiți însemnările personale dacă sunteți membru al clerului (preot), avocat al apărării, interpret, jurnalist, medic sau altă persoană menționată în lege. Această interdicție se referă numai la informațiile pe care le-ați primit în timp ce vă îndepliniți obligațiile profesionale. De exemplu:

  • În calitate de membru al clerului puteți refuza să dezvăluiți informațiile pe care le-ați aflat în timpul unei spovedanii.
  • În calitate de avocat al apărării, nu puteți depune mărturie despre informațiile care vi s-au încredințat în mod confidențial de către clientul dumneavoastră.
  • În calitate de interpret, nu puteți depune mărturie despre informațiile pe care le-ați aflat în timp ce ofereați interpretare pentru a asigura dreptul la apărare.
  • În calitate de jurnalist puteți refuza dezvăluirea sursei informației, cu excepția anumitor situații prevăzute de Legea cu privire la libertatea de exprimare sau când sursele, ele însele, doresc să dea declarații.
  • În calitate de medic, nu puteți depune mărturie privind informațiile despre viața privată pe care le-ați aflat în timp ce acordați îngrijiri medicale.

Viața privată

Dreptul dumneavoastră la viață privată, care este un drept fundamental al omului, trebuie de asemenea protejat în timpul depunerii mărturiei. Agentul statului care vă pune întrebări nu vă poate cere să dezvăluiți detalii despre viața dumneavoastră privată care nu sunt justificate și necesare cazului. Dacă acest lucru se întâmplă în cursul urmăririi penale, trebuie să depuneți o plângere la procuror, la procurorul ierarhic superior și/sau la judecătorul de instrucție, în funcție de organul care v-a încălcat dreptul. Dacă acest lucru se întâmplă în sala de judecată, ar trebui să cereți instanței să elimine întrebările care considerați că vă încalcă secretul vieții private.

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024