Aveți dreptul la o ședință orală în fața a cel puțin o instanță pe parcursul procesului. De asemenea, aveți dreptul de a fi prezent la ședință chiar dacă sunteți apărat de un avocat.

Ședința orală

Aveți dreptul la o ședință orală în cel puțin o instanță a procesului penal. În Republica Moldova, cauza dumneavoastră va fi examinată în general în ședințe orale la toate nivelele de jurisdicție, cu excepția instanței de casație.

Există unele cazuri, cum ar fi ședința de examinare a admisibilității unui recurs, care tratează aspecte tehnice sau pur juridice, în care instanța nu este obligată să organizeze o ședință orală atâta timp cât ați avut posibilitatea de a vă prezenta argumentele și observațiile în scris.

Curtea de apel trebuie, în general, să examineze cazul dumneavoastră în cadrul unei ședințe publice.

Dreptul de a fi prezent

De asemenea, aveți dreptul de a fi prezent la ședințele de judecată. Dispuneți de acest drept chiar dacă sunteți apărat de un avocat.

Dreptul de a fi prezent implică și obligația de a participa la ședințe la invitația instanței. Dacă nu participați la ședință și nu ați informat instanța în timp util despre motivele absenței dumneavoastră, cauza dumneavoastră poate fi examinată în lipsa dumneavoastră.

Dacă ați fost condamnat fără a fi prezent la proces (proces in absentia), aceasta nu va fi întotdeauna o încălcare a drepturilor dumneavoastră. Într-un astfel de caz, puteți solicita un nou proces, atunci când ați aflat despre o condamnare în lipsa dumneavoastră sau când sunteți reținut din cauza acesteia. În acest nou proces, instanța trebuie să poată reexamina atât faptele, cât și motivarea legală a hotărârii.

Puteți cere un proces nou doar dacă nu ați renunțat în mod explicit la dreptul de a fi prezent la primul proces și dacă puteți dovedi că nu sunteți de vină că nu ați participat la procesul precedent. De asemenea, nu ați avea dreptul să solicitați rejudecarea dacă ați fost reprezentat de un avocat ales sau după ce ați fost informat la momentul relevant despre o sentință pe care nu ați atacat-o.

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024