Ambele părți ale procesului, adică dumneavoastră și procurorul, trebuie să fie tratate în mod egal în fața instanței.

Egalitatea în fața instanței înseamnă că ambelor părți la proces trebuie să li se ofere șanse egale de a-și prezenta probele și argumentele în fața instanței. De asemenea, atât dumneavoastră, cât și procurorul trebuie să fiți informați cu privire la probele și argumentele celeilalte părți și să aveți posibilitatea de a comenta cu privire la acestea.

Aceasta înseamnă că dumneavoastră sau avocatul dumneavoastră trebuie să aveți posibilitatea:

  • de a accesa dosarul cauzei
  • de a depune dovezile dumneavoastră în instanță
  • de a contesta probele urmăririi penale
  • de a vă expune argumentele și observațiile

Instanța va accepta doar acele probe și argumente care sunt relevante pentru caz. Instanța are dreptul de a evalua probele și observațiile dumneavoastră și de a respinge ceea ce consideră irelevant pentru cauză.

Dezvăluirea probelor

Având în vedere că acuzarea este întotdeauna într-o poziție mai bună de a colecta probe, acuzarea trebuie să-și dezvăluie probele și materialele pe care le-a colectat împotriva dumneavoastră. Aceasta include, de asemenea, dovezile și materialele care sunt în favoarea dumneavoastră.

Vi se poate refuza accesul la dovezi care conțin informații despre securitatea națională sau martori a căror identitate este protejată. Cu toate acestea, drepturile dumneavoastră la un proces echitabil pot fi încălcate dacă hotărârea se bazează exclusiv, sau într-un mod decisiv, pe acest tip de probe, pe care nu le-ați putut examina sau contesta.

Citiți mai mult despre probe.

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024