Judecătorii ar trebui să urmeze legea și să nu fie influențați de nimeni.

Instanța care examinează cauza dumneavoastră trebuie să fie independentă. Acest lucru înseamnă că la adoptarea unei hotărâri, judecătorii ar trebui să urmeze doar legea și să nu fie influențați de nimeni altcineva.

Un sistem judecătoresc independent

Independența înseamnă că sistemul judecătoresc (puterea judecătorească) este separată de guvern (puterea executivă) și parlament (puterea legislativă). Unele influențe inevitabile în funcționarea sistemului judecătoresc nu vor determina automat inechitatea procedurii. Ceea ce va conta este faptul ca judecătorii să nu fie influențați atunci când adoptă o hotărâre într-un anumit caz examinat.

example Aceasta înseamnă că deși Președintele Republicii numește judecătorii sau că Ministerul Justiției elaborează politici publice pe probleme de justiție, instanțele rămân independente.

Judecători independenți

Independența înseamnă de asemenea că participanții dintr-o cauză nu pot exercita influențe sau presiuni asupra judecătorilor la adoptarea deciziei lor.

example Un judecător nu poate examina o cauză dacă el predă la universitate și una dintre părți la proces este decanul facultății.

Recuzarea judecătorului

Nu este suficient ca instanța să fie formal independentă; de asemenea, aceasta trebuie să funcționeze astfel încât părțile la proces sau publicul să nu aibă îndoieli cu privire la independența sa. Acolo unde puteți demonstra că aveți îndoieli bine întemeiate cu privire la independența unui judecător, ar trebui să fie suficient pentru ca un judecător să fie recuzat (înlăturat de la judecarea cauzei).

Codul de Procedură Penală prevede posibilitatea de a recuza un judecător dacă considerați că acesta nu este independent. În general, judecătorii dintr-o cauză vor fi anunțați înainte de începerea procesului. Dacă cunoașteți vreun motiv pentru care un judecător nu ar trebui să vă examineze cazul, ar trebui să cereți instanței să-l retragă din complet înainte ca acesta să înceapă să examineze cauza (dezbaterea fondului litigiului). O astfel de cerere poate fi depusă după începerea dezbaterii cauzei în fond numai dacă ați aflat despre astfel de motive la o etapă ulterioară. În acest caz, trebuie să depuneți această cerere cât mai curând posibil.

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024