Etapa prejudiciară este acea parte a procesului penal cuprinsă între inițierea cauzei penale și începerea examinării cauzei în instanța de judecată. La această etapă a procesului penal, poliția, un alt organ de urmărire penală sau procurorul va conduce cauza penală.

Urmărirea penală

Faza urmăririi penale este etapa prejudiciară a procesului penal în care organul de urmărire penală încearcă să stabilească ce s-a întâmplat în cazul examinat. În funcție de anumite criterii, precum tipul infracțiunii, gravitatea acesteia sau statutul infractorului, urmărirea penală va fi efectuată de către poliție, procuror sau un alt organ specializat, precum un organ anticorupție. Procurorul este responsabil pentru efectuarea sau conducerea urmăririi penale și, prin urmare, toate plângerile cu privire la acțiunile membrilor grupului de urmărire penală trebuie adresate procurorului. 

example Dacă considerați că prin acțiunile unui ofițer de poliție în cadrul urmăririi penale vi s-au încălcat drepturile, atunci ar trebui să depuneți o plângere la procurorul responsabil de caz.

Dacă credeți că drepturile dumneavoastră au fost încălcate de anumite acțiuni sau decizii ale ofițerului de urmărire penală, ar trebui să depuneți o plângere la procurorul care se ocupă de cazul dumneavoastră. 

example În cazul în care ofițerul de urmărire penală v-a refuzat participarea la anumite acțiuni de urmărire penală fără a motiva o astfel de decizie, puteți depune o plângere la procurorul care se ocupă de cazul dumneavoastră.

Atunci când procurorul consideră, eventual la propunerea poliției, că probele acumulate sunt concludente și suficiente pentru a dovedi că infracțiunea a fost săvârșită de o anumită persoană, el va emite o ordonanță de punere sub învinuire. La această etapă, dacă probele colectate suplimentar sau acțiunile de urmărire penală conduc la aceeași concluzie privind comiterea infracțiunii de către o anumită persoană, dosarul este pregătit pentru a fi transmis în instanța de judecată, iar procurorul va emite rechizitoriul. Dacă considerați că anumite acțiuni sau decizii ale procurorului sunt ilegale și vă încalcă drepturile, ar trebui să depuneți o plângere la procurorul ierarhic superior. Dacă nu cunoașteți cine este procurorul ierarhic superior, puteți depune plângerea la procurorul de caz, care va transmite plângerea dumneavoastră procurorului ierarhic superior responsabil. 

example Dacă procurorul v-a refuzat accesul la materialele cauzei, trebuie să depuneți o plângere la procurorul ierarhic superior sau chiar la procurorul ale cărui acțiuni le contestați.

Ordonanța procurorului ierarhic superior poate fi atacată la judecătorul de instrucție. Numai anumite decizii ale unui judecător de instrucție care au fost emise în cadrul procedurilor de contestare a acțiunilor organelor de urmărire penală pot fi atacate cu recurs. Și anume, sunt supuse recursului la curtea de apel competentă, deciziile judecătorului de instrucție cu privire la:

  • refuzul în pornirea urmăririi penale
  • scoaterea persoanei de sub urmărirea penală
  • încetarea urmăririi penale
  • clasarea cauzei penale
  • reluarea urmăririi penale

Procedurile și termenele de contestare

Toate deciziile care pot fi atacate cu recurs conțin, conform practicii generale, informații despre procedura aplicabilă și termenele limită pentru contestarea lor. Cu toate acestea, ar trebui să verificați întotdeauna prevederile exacte ale legii sau să vă consultați cu avocatul în legătură cu termenul limită aplicabil.

important Este foarte important să respectați termenele procedurale prevăzute pentru acest tip de plângeri. Potrivit Codului de Procedură Penală, actele procurorului pot fi atacate la procurorul superior în termen de 15 zile de la data la care ați primit actul ori ați aflat despre inacțiunea organului de urmărire penală. Dacă doriți să vă plângeți împotriva ordonanței procurorului ierarhic superior sau de lipsa unui răspuns din partea acestuia, trebuie să depuneți plângere la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile de la data la care ați aflat despre ordonanță sau, respectiv, de la data la care ar fi trebuit să primiți răspunsul. În cazul în care decizia judecătorului de instrucție privind contestarea ordonanței procurorului este susceptibilă de recurs (vezi lista de mai sus), trebuie să depuneți cererea de recurs în termen de 15 zile de la data comunicării.

Durata rezonabilă a urmăririi penale

Dacă considerați că urmărirea penală riscă să depășească termenul rezonabil, trebuie să adresați o cerere judecătorului de instrucție prin care să solicitați accelerarea urmăririi penale.

De asemenea, dacă considerați că urmărirea penală a fost nerezonabil de lungă, puteți cere unei instanțe civile să constate încălcarea dreptului dumneavoastră la un proces într-un termen rezonabil și să vă acorde o despăgubire pecuniară în conformitate cu legea aplicabilă.

Plângerile cu privire la acțiunile de încălcare a eticii și disciplinei profesionale a procurorului

Dacă doriți să vă plângeți de anumite acțiuni care încalcă etica profesională și disciplina (dar nu deciziile) unui procuror, trebuie să depuneți o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor

example Dacă un procuror a folosit un limbaj denigrant împotriva dumneavoastră în timpul procedurii, ar trebui să vă plângeți în acest sens Consiliului Superior al Procurorilor.

Resurse

Ultima actualizare 01/02/2024