Chiar dacă nu ați contribuit la încălcarea dreptului dumneavoastră la un proces echitabil, dar ați avut ocazia să preîntâmpinați sau să remediați violarea în cursul procedurilor ulterioare, este responsabilitatea dumneavoastră să faceți acest lucru.

Nu veți putea pretinde că drepturile omului v-au fost încălcate și nu veți putea primi despăgubiri dacă:

  • propriile acțiuni au contribuit la încălcare, de exemplu, prin nerespectarea îndatoririlor dumneavoastră 

example Nu veți putea să vă plângeți că instanța v-a respins cauza din cauza absenței dumneavoastră, dacă nu ați notificat motivele pentru care nu ați putut participa la audieri.

  • nu ați depus plângere când considerați că v-au fost încălcate drepturile omului atunci când acest lucru a fost posibil 

example Dacă credeți că un judecător v-a tratat inegal refuzând să vă asculte martorul, vă puteți plânge în acest sens în apelul dumneavoastră la instanța superioară. Cu toate acestea, dacă nu vă plângeți, este posibil să nu puteți pretinde că drepturile dumneavoastră au fost încălcate și să solicitați ulterior despăgubiri instituțiilor pentru drepturile omului, cum ar fi Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Depuneți o plângere

Dacă considerați că drepturile dumneavoastră au fost încălcate, trebuie să depuneți o plângere la autoritatea competentă cât mai curând posibil. Dacă nu vă plângeți atunci când drepturile dumneavoastră au fost încălcate, nu veți putea să vă plângeți mai târziu despre o astfel de încălcare și să primiți despăgubiri. Prin urmare, dacă doriți să faceți o plângere și să solicitați despăgubiri pentru o posibilă încălcare a drepturilor omului, este responsabilitatea dumneavoastră să acționați. Citiți mai multe despre cele mai obișnuite tipuri de plângeri.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024