Ca regulă generală, aveți dreptul la o ședință orală la cel puțin o etapă a procedurii. Aceasta înseamnă că puteți solicita o ședință orală.

Nu există un drept automat la o ședință orală la toate etapele procedurii judiciare. Standardele privind drepturile omului prevăd că, dacă instanța de judecată a ținut o ședință orală în prima instanță, Statele pot alege să ofere instanțelor superioare libertatea de a avea în continuare proceduri scrise. De asemenea, acestea pot alege să nu organizeze o ședință orală dacă natura cauzei este pur juridică sau foarte tehnică. De exemplu, privind chestiuni de corectare a erorilor matematice dintr-o hotărâre sau audieri privind chestiunile de admisibilitate.

Necesitatea unei ședințe orale

În general, procedurile scrise se desfășoară în fața unei instanțe de recurs. Cu toate acestea, o ședință orală trebuie să aibă loc dacă o parte a contestat credibilitatea martorilor sau fapte importante în cauză. De asemenea, aveți dreptul la o ședință orală dacă nu vi s-au oferit oportunități adecvate de a participa la ședință în etapa anterioară a procesului, de exemplu, pentru a vă prezenta argumentele și obiecțiile sau pentru a contesta dovezile adversarului. Potrivit legislației Republicii Moldova, acțiunile judiciare de mică valoare sunt examinate în scris atât în primă instanță, cât și în instanța de apel, dar și în acest caz puteți solicita să se desfășoare o ședință orală.

Participarea

În Republica Moldova, aveți dreptul să fiți prezent la ședință. Puteți fie să participați la aceasta, fie să trimiteți un reprezentant. Înainte de prima ședință, instanța vă va informa cu privire la data și ora ședinței. Prin urmare, trebuie să fiți posibil de contactat la adresa pe care ați comunicat-o instanței.

Dacă nu participați la ședința de judecată și nu anunțați instanța în timp util cu privire la motivele care justifică absența dumneavoastră, instanța are dreptul să nu vă mai citeze pentru ședințele ulterioare și să examineze cauza în lipsa dumneavoastră sau chiar să vă scoată cauza de pe rol. O ședință orală trebuie, de asemenea, să fie accesibilă membrilor publicului larg.

În circumstanțe speciale (de exemplu, cazuri care implică secrete de stat sau secretul adopției), publicului larg i se poate refuza accesul la ședință.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024