Dacă aveți nevoie de asistență juridică, aveți dreptul de a angaja un avocat la alegere în orice moment al procesului. Aveți dreptul la asistență juridică gratuită numai dacă nu vă puteți permite un avocat, iar procesul judiciar ar fi nedrept fără ajutorul unui avocat.

Dreptul la un avocat

Aveți dreptul să angajați un avocat la orice etapă a procedurii civile. Aceasta înseamnă că avocatul dumneavoastră vă poate reprezenta la toate ședințele de judecată și poate prezenta toate documentele pe care dumneavoastră, în calitate de parte la caz, trebuie să le prezentați.

Avocat garantat de stat

Drepturile omului cer ca Statul să vă ofere un avocat gratuit dacă:

  • nu vă permiteți să angajați unul şi
  • dacă un proces echitabil nu poate fi garantat altfel

Acest lucru se face pentru a asigura că nu sunteți pus într-o situație mai nefavorabilă decât partea adversă și că puteți participa în mod efectiv la proces. 

example Veți avea dreptul la un avocat dacă cazul dumneavoastră este atât de complex încât fără ajutorul unui avocat nu puteți participa în mod semnificativ la proces și nu puteți înțelege ce se întâmplă în cazul dumneavoastră.

Mai multe aspecte vor fi evaluate pentru a stabili dacă aveți nevoie de un avocat în cazul dumneavoastră. Acestea sunt:

  • complexitatea procedurii
  • capacitatea dumneavoastră de a vă reprezenta eficient
  • miza dumneavoastră în proces

Legea Republicii Moldova

În Republica Moldova, puteți primi asistență juridică gratuită numai dacă aveți nevoie de ea pentru a putea participa efectiv la proces. Astfel, asistența judiciară gratuită este acordată în cadrul procesului civil, dacă nu dispuneți de mijloace suficiente pentru a plăti aceste servicii, iar cauzele sunt complexe din punct de vedere juridic sau procedural.

Într-o listă de cazuri prevăzute de lege, puteți beneficia de asistență juridică gratuită în procedurile civile, indiferent de veniturile dumneavoastră și de posibilitatea de a plăti pentru un avocat:

  • procedurile privind măsurile de protecție judiciară (protecție provizorie, custodie, tutelă)
  • proceduri privind internarea forțată într-o unitate psihiatrică
  • proceduri privind măsurile de protecție a victimelor violenței în familie sau
  • dacă sunteți o persoană cu handicap grav sau accentuat sau ați beneficiat de ajutor social pe parcursul a 6 luni calendaristice anterioare lunii în care ați depus cererea de asistență juridică

În Republica Moldova există și o serie de cereri pentru care nu se acordă asistență juridică gratuită. Nu puteți solicita un avocat gratuit în dosarele de defăimare, acțiunile în apărarea drepturilor de vecinătate, cauze care privesc activitatea dumneavoastră comercială și cauzele în care valoarea acțiunii este mai mică de jumătate din salariul minim lunar pe țară stabilit de Guvern.

Cum să solicitați asistența juridică garantată de stat

Pentru a obține un avocat plătit de stat, trebuie să depuneți o cerere de asistență judiciară la Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat. Trebuie să depuneți cererea în timp util și să furnizați informații complete și veridice despre dumneavoastră și situația dumneavoastră.

Cum să depuneți o plângere

Atunci când considerați că aveți dreptul la un avocat plătit de stat în temeiul legislației naționale, dar ați fost refuzat în mod ilegal, ar trebui să contestați refuzul în cadrul unei proceduri de contencios administrativ, fără respectarea procedurii prealabile.

Dacă nu aveți dreptul la un avocat garantat de stat conform legislației naționale, dar în lipsa avocatului nu puteți participa în mod eficient la procedura judiciară, dreptul dumneavoastră la un proces echitabil ar putea fi încălcat. Dacă într-adevăr nu vă permiteți un avocat și nu puteți înțelege procedurile și participa efectiv la proces, deoarece este prea complex din punct de vedere juridic, ar trebui totuși să solicitați instanței să vă ofere un avocat gratuit. Chiar dacă primiți un refuz, veți putea să vă plângeți ulterior de o potențială încălcare a drepturilor dumneavoastră în instituțiile internaționale pentru drepturile omului.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024