Ambele părți ale procesului trebuie tratate egal.

Egalitatea înseamnă că ambelor părți trebuie să li se ofere posibilitatea de a-și prezenta cazul în condiții egale. Nicio parte nu ar trebui să se afle într-o poziție substanțial mai defavorabilă decât cealaltă. 

example Dacă oponentului dumneavoastră i se permite să comenteze anumite probe în cadrul procesului, dar nu și dumneavoastră, probabil că există o încălcare a principiului egalității.

Egali, dar nu aceiași

Principiul egalității nu cere ca situația ambelor părți în proces să fie absolut aceeași. 

example Dacă oponentul dumneavoastră este reprezentat de un grup de avocați costisitori, Statul nu este obligat să vă acorde același număr de avocați. În schimb, instanța trebuie să vă acorde timp și șanse egale pentru a vă prezenta argumentele.

Există multe aspecte ale unui proces în care egalitatea părților este foarte importantă. De exemplu, ambele părți trebuie să fie în măsură să își prezinte probele, să conteste probele celeilalte părți și să își prezinte argumentele în fața instanței. Aceasta include și dreptul de a cunoaște și cerceta probele care sunt prezentate instanței de către partea adversă. Acest lucru este important pentru a permite să-și pregătească observațiile despre probe sau să le conteste.

Cu toate acestea, atunci când prezentați probe în fața instanței, trebuie să vă amintiți că vor fi acceptate doar probele și martorii pe care instanța le consideră relevante. Prin urmare, refuzul unei instanțe de a accepta probele unei părți dacă acestea nu se referă la obiectul cauzei, nu va încălca egalitatea părților.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024