Ori de câte ori sunteți implicat într-un litigiu privind drepturile dumneavoastră civile, trebuie să aveți acces la o instanță. Pot exista anumite cerințe pentru accesul la instanță, dar acestea nu pot fi excesive, astfel încât să nu le puteți îndeplini.

Atunci când aveți un litigiu cu privire la drepturile dumneavoastră civile, cum ar fi un litigiu referitor la un contract, despăgubiri, muncă sau căsătorie, trebuie să aveți acces la o instanță. Cu toate acestea, pot exista anumite condiții pe care trebuie să le respectați:

Tipul acțiunii

Instanța se ocupă numai de litigiile de drept privat (civil) în cadrul procedurilor civile. Aceasta înseamnă că va refuza cererea dacă aceasta nu este de natură privată și ați ales o instanță greșită. 

example O instanță civilă nu va examina contestația dumneavoastră împotriva deciziilor procurorilor de a refuza începerea urmăririi penale. Astfel de hotărâri ar trebui atacate în alte proceduri judecătorești, la judecătorul de instrucție.

Cerințe

Dreptul dumneavoastră de acces la instanță poate fi, de asemenea, supus anumitor termene sau taxe. Aceste cerințe trebuie să fie rezonabile, astfel încât să fie posibil să le îndepliniți.

Taxele

Atunci când depuneți o cerere de chemare în judecată, vi se poate cere să plătiți o anumită taxă, care nu ar trebui să fie excesivă, încât să vă împiedice să mergeți în instanță. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să puteți plăti cu ușurință această taxă. Taxele sunt stabilite prin lege pentru fiecare tip de acțiune. În cazul în care din motivul situației financiare, dumneavoastră nu sunteți în măsură să plătiți taxa cerută, puteți solicita instanței scutirea  de taxă sau reducerea acesteia, precum și amânarea plății sau plata în rate.

Termenele

Existența unor termenele de procedură pentru acțiuni și cereri adresate instanței este admisă, dar acestea nu pot fi atât de scurte încât să nu puteți face ceea ce vi se cere în termenul acordat. Termenele diferă în funcție de tipul de acțiune pe care doriți să o examineze instanța.

example Termenul de depunere în instanță a cererii de moștenire în nulitate împotriva unui testament este de 1 an, dar termenul de recurs împotriva unei hotărâri a instanței inferioare este de 30 de zile.

Trebuie să fiți diligent în respectarea acestor termene, altfel nu veți putea pretinde că drepturile dumneavoastră au fost încălcate. Cu toate acestea, dacă ați depășit un termen limită și aveți motive întemeiate pentru care nu l-ați putut respecta, legea Republicii Moldova vă permite să cereți instanței repunerea în termen. În acest ultim caz, trebuie să rețineți că instanța vă poate repune în termen numai la cererea dumneavoastră, dar nu poate lua o astfel de decizie din oficiu.

Resurse

Ultima actualizare 02/02/2024